Projectgroep

Een projectgroep is een opgave team met als doel om een projectdag, week of maand rond burgerschap vorm te geven. Veelal gaan leraren uit verschillende vakgebieden hieraan samenwerken. 

Om inspiratie op te doen over projecten burgerschap, ga naar Burgerschap als project of module

In de toekomst gaan we met projectfiches werken, wij hebben al een aantal collega’s aan zo’n fiche gekoppeld die daar projectleider van zullen zijn. Dat is de verantwoordelijke voor de specifieke fiche en met alle projectleiders samen gaan we met een kernteam werken. Soms hebben we de vraag open gesteld ‘heb je interesse in een fiche en zo ja de welke?’ en dan hebben we dat ook gewoon besproken. Soms zeiden we deze fiche wel heel interessant voor u, zie je dat zitten? Het is dus langs twee kanten gekomen tot we alle fiches hadden ingevuld.
Coördinator over leraren leiden tot projectgroepen

Sterktes

  1. Projecten zijn vaak extra zichtbaar op school, meer dan vakken. 
  2. Projecten zijn een gekende en relatief laagdrempelige manier om vakoverschijdend te werken aan burgerschap. 

Valkuilen

  1. Enkel de coördinator van het project voert uit, het draaiboek wordt gevolgd door leraren die zich geen eigenaar voelen van het project. 
  2. Vermijd een heel vrijblijvende en losse sfeer bij projecten waar plezier de overhand neemt boven de leerdoelen. De kwaliteit dient bewaakt te worden. 

Tips

  • Evalueer projecten samen met de leerlingen. 
  • Betrek externe organisaties of de brede school. Je hebt meer tijd binnen projecten om dit te doen dan in vakken. 
  • Organiseer pitchmomenten tijdens de middag waar je project wordt voorgesteld tijdens 15 minuutjes aan andere collega's om input te vragen op een vaste dag in de week. 
  • Een school zorgt voor projectleiders rond verschillende subthema's van burgerschap. Die projectleiders vormen ook samen een kernteam. De projectleiders zijn vrijwilligers die zich engageren voor een project dat hen het beste ligt.