Hoe werken aan burgerschap

Hoe kan je aan de slag met burgerschap op jouw school?

Burgerschap is voor sommige scholen een vak zoals andere, voor andere scholen zijn het doelen die je best bereikt binnen een project of een aantal workshops en modules. Voor andere scholen begint burgerschap bij het schoolregelement en bepaalt de schoolcultuur wat burgerschap betekent.

In wat volgt proberen we een schets te geven van de verscheidene organisatievormen waarbinnen er aan burgerschap wordt gewerkt in Vlaanderen. Telkens verbreden we de blik door aandachtspunten en werkfiches voor een teamgerichte/schoolbrede benadering van deze organisatievormen te tonen.

Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat een school niet verplicht is zich naar één van deze organisatievormen te schikken. Idealiter is er een combinatie van vormen aanwezig op je school zodat de leerlingen op een duurzame wijze in contact komen met burgerschap.

 

Wil je meteen aan de slag met concreet materiaal? Dan kan je hier terecht.

Wil je meer te weten komen over burgerschap? Lees hieronder verder.

Wat is burgerschap?

Burgerschap is een breed begrip dat niet meteen voor het gehele schoolteam duidelijk is. Onder deze pagina vindt u uitleg wat burgerschap is en een powerpoint over wat burgerschap is.

Wie is de burgerschapsleraar?

Uit ons onderzoek blijkt dat de bugerschapsleraar een aantal kwaliteiten heeft. Op deze pagina vindt u meer informatie over de kwaliteiten van de burgerschapsleraren.

Waarom werken aan burgerschap?

Wat is het belang van burgerschap? Waarom moet je als school inzetten op actief burgerschap? Op deze pagina beschrijven we waarom je als school aan de slag moet gaan met burgerschap.